WIE SCHRIJFT ER MET MIJ MEE OVER ‘TOEN EN VROEGER’? DE MOOISTE INZENDING WORDT BELOOND MET MIJN VERHALENBOEK EN LEIDRAAD ISTORI KITA JOUW FAMILIEGESCHIEDENIS.

Simone Berger

Het onderwerp voor de eerste inzending is ‘Wonen in Indië’.

DE GELUIDEN ROND HET HUIS

Heerlijk op het rotanzitje.

Thuis was de plek waar je opgroeide, speelde en elk hoekje binnen en buiten had verkend. Je woonde er met jouw ouders en vaak met broers en zussen. Of misschien met andere familieleden of bekenden die ‘in de kos’ waren en in een naastgelegen paviljoen verbleven of een kamer huurden.

Jij kende iedereen en iedereen kende jou. Het was er veilig en bovenal vertrouwd. Door het veelal ontbreken van bovenverdiepingen, was je nooit buiten gehoorafstand van je familie. Was er iemand met wie je een speciale band had? Wiens zorgzame handen herinner je je? Herinner jij je de indeling van het huis nog met zijn galerijen.

GEUREN EN LUCHTJES

De geur van Tjap Ajam muggenverdelger, wie kent het nog?

De geuren en luchtjes? Welke geur doet je nu nog steeds terugdenken aan jouw jeugdjaren? Elk huis heeft zijn eigen gewoontes èn geluiden, die vaak van de straat kwamen na de middagrust of tijdens de avonduren als de straatventers hun eigen geluidje maakten als ze met hun rijdende eetstalletjes langskwamen. Of herinner je je de lievelingsmuziek die uit de radio of grammofoonspeler kwam? In Indië bepaalde het tropische klimaat de lichtinval, de lange schaduwen en het levensritme. Wat weet je nog van de bezigheden in het huis? Waar speelde het gezinsleven zich af tijdens het middageten? In de achtergalerij of na de middagrust aan de voorkant van het huis op voorgalerij of het ‘platje’?

DE MAGIE VAN DE TUIN

De vader van een van de redactieleden (M.F.) in de tuin om onduidelijke redenen verkleed als… geisha? (ca. 1929)

Wonen in Indië hield vaak in dat je een schaduwrijke tuin had met fruitbomen en plukte je mangga’s, djeroeks of bijvoorbeeld papaja’s als ze rijp waren om het sappige vruchtvlees van de pit af te kluiven. Had je een lievelingsboom in de tuin waar je vaak in klom? En wat deed je daar. Of had je een ander koel plekje waar je graag zat waar je je favoriete spelletjes deed? De Indische achtererven waren ook de plekken waar je dieren hield in kooien, hokken of een volière. En af en toe was er een ongewenste indringer, een slang of kleine varaan die dan door de kebon gevangen werd. Heb jij zo’n spannende situatie meegemaakt? Soms werden er door een familielid prachtige orchideeën of rozen gekweekt. Als je vader regelmatig overgeplaatst werd ben je vaak verhuisd, wat is dan jouw mooiste tijd uit jouw jeugd?

Het huis uit jouw kindertijd is de schatkamer van jouw vaak prilste herinneringen!

DOE MEE!

STUUR UW EIGEN JEUGDHERINNERING EN PERSOONLIJKE BELEVING IN EN VERTEL OVER ‘WONEN IN INDIE’.

Stuur uw inzending in tot 31 augustus 2017 met een maximum van 1500 woorden (mag minder!) eventueel vergezeld door een of twee foto’s of illustraties naar de redactie van De Indische Navorscher Online asaloesoel@gmail.com, die uw bijdrage dan naar mij doorstuurt.

Mooie inzendingen zullen worden gepubliceerd op Asal Oesoel – De Indische Navorscher Online en in de gedrukte versie van De Indische Navorscher, volgend jaar. Bovendien wordt de mooiste inzending beloond met mijn verhalenboek en leidraad ISTORI KITA MIJN FAMILIEGESCHIEDENIS.